Wednesday, 28 December 2011

Mengndalikan.. Ancaman burung hantu...

Salam... antara banyak persoalan yang Damak terima...

ini antara yang Damak ingin berkongsi dengan tuan-tuan  pertama  merujuk sms yang dihantar oleh dua orang pengusaha daripada  drip Kuala Berang..

Pertama daripada  En Wan- Kuala Berang,.. mengatakan.. BHW nya sudah 5 bulan beroperasi dan sudah ada 7 sarang... dan tergangu kerana ancaman burung hantu.. lepas burung hantu masuk.. sang walit.. tidak kelihatan lagi..

Dan yang kedua daripada En Se-Li.. memberitahu... BHW telah hanpir 2 tahun dan sudah terdapat kurang lebih 50 biji sarang.. dan pd sebelah petang ada burung hantu hinggap di atas monkey house..

Masalah gangguan burung hantu sebenar apabila burung hantu masuk ke dalam BHW / RBL. Kalau sekadar pusing-pusing diluar itu,.. bahaya tahap amaran, ( Dah boleh mula ambil tindakan).

Ada .... beberapa cadangan yang boleh digunakan...


1) sempitkan pintu masuk- jadikan lebih melebar... saiz 1 1/2  kaki  ( Tinggi) x 3 kaki ( lebar).. sudah memadai, insyallah. ( Walaupun biasanya BHW baru lebih baik pintu masuknya lebih besar)
2) pasang paku pada pintu masuk / mozek. ( atau apa2 yang licin). agar licin burung hantu tak boleh hinggap pd bahagian...pintu masuk utama
3) pasang zapper- renjatan arus elektrik kecil
4) Pasang owl ring- atau kerawat berduri yang bergulung-gulung mcm  di penjara tu. dibahagian tepi bumbung atau tempat-tempat yg difikirkan burung hantu akan hinggap sebelum masuk ke dalam BHW.
5) Automatik door
6) Pasang lampu mlm
7) Pindahkan burung hantu - tangkap ( fikir sendirilah mcam na)
8)Sekiranya ada ranting, wire. atau apa -apa tempat yang membenarkan burung hantu bertenggek.. sila ubah atau buang dulu.
9) Burung Hantu akan datang pada waktu maghrib.. - matikan suara awal sikit ( sekitar jam 7.00 mlm)
10)Dan lain-lain yang difikirkan sesuai..

Hubungi Damak di talian +6012-5917493, untuk maklumat lanjut.Atau email ke waletgroup@gmail.com. Pilihan ditangan Anda..

No comments:

Post a Comment